Útmutató a lakossági szellőztető ventilátorokhoz

A mai új otthonok többsége erősen szigetelt és gyakorlatilag légtömör. Bár ez nagyszerű a költséghatékony energiaszámlák tekintetében, a szorosan szigetelt otthonok hátránya a rossz beltéri levegő minősége. Mivel az ablakokat és ajtókat általában egész nap zárva tartják, a nedvesség és az elhasználódott levegő, amely szennyeződéseket és kórokozókat hordozhat, kering a lakások belsejében, és különféle problémákat okoz, beleértve a penészt és a penészgombát, egészségügyi problémákat, tönkrement bútorokat, hámló festéket stb. fontos, hogy minden lépést megtegyen a beltéri levegő minőségének javítása érdekében, amit gépi szellőztetéssel lehet elérni.

Otthona alapos, hatékony és olcsó szellőztetésének kiváló módja, ha elszívó ventilátorokat szerelünk fel otthonunkba. Ez a cikk elmagyarázza, mik azok a kipufogóventilátorok, különböző típusaik, hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbbet otthona számára, valamint az elszívó ventilátorok előnyeit.

Mik azok a kipufogóventilátorok

Az elszívó ventilátor egy mechanikus szellőztető berendezés, amely segít elszívni otthonából az állott és szennyezett levegőt, és friss levegőt bevezetni, ezáltal javítva a beltéri levegő minőségét. A kipufogóventilátorok jellemzően a ház külső részébe vannak vezetve, amelyeken keresztül a rossz beltéri levegő hatékonyan eltávolítható a lakóteréből.

A kipufogóventilátorok típusai

A kipufogóventilátorok különféle típusokba sorolhatók, főként a rögzítés típusától és a ventilátorok felszerelésének helyétől függően. A különböző típusok a következők:

1. Mennyezetre szerelt kipufogóventilátorok: Ahogy a neve is sugallja, a mennyezeti elszívó ventilátorok azok, amelyeket a mennyezetbe szerelnek be. Az ilyen ventilátorok a tetőn keresztül felfelé vezetik ki az áporodott levegőt otthonából. A ventilátor a csővezetékhez csatlakozik, amelyet a lakáson kívül egy külső szellőzőnyíláson, például tetősapkán vagy tetőtéri szellőzőnyíláson keresztül szívnak el.

2. Beépített elszívóventilátorok: A közvetlenül a mennyezetbe szerelt mennyezeti elszívóventilátorokkal ellentétben a soros elszívóventilátorokat általában a csatornák közé szerelik fel, innen a beépített ventilátor elnevezés. Például, ha olyan helyet szeretne szellőztetni, ahol nem volt szabad hely vagy hely a mennyezeti ventilátor számára, akkor soros elszívó ventilátorokat használjon az ilyen területek szellőztetésére. A kipufogóventilátor a légcsatornák közé kerülne, az elhasznált levegő pedig áthaladna a csatornákon, és végül kiszorulna otthonából. Mivel a beépített ventilátorok nincsenek közvetlenül a mennyezetre szerelve, nagyon csendesek. Beépített ventilátor felszerelésekor a zaj csökkentése érdekében javasoljuk, hogy szigetelt hajlékony csatornát használjon, amely legalább nyolc láb hosszú a mennyezeten lévő szívónyílástól a beépített ventilátorig.

A beépített elszívóventilátorok ideálisak olyan területek elszívására, ahol nem lehet, vagy nem akarjuk közvetlenül felszerelni a kipufogóventilátort. Mivel az ilyen típusú elszívóventilátorokat távoli területekre szerelik fel, távolról szerelt elszívóventilátoroknak is nevezik őket. termoventilátor beépített kipufogóventilátorok lehetnek egyportosak (egyetlen területről szívják el) vagy többportosak (több területről szívnak el).

3. Falra szerelhető kipufogóventilátorok: Ezeket a kipufogóventilátorokat falra szerelik fel. Mivel ezeket a ház külső falaira szerelik fel, és nem a belső falakra, az elhasználódott levegő közvetlen úton jut el az Ön otthonába, így nincs szükség csatornázási munkákra ezeknek az elszívóventilátoroknak a felszereléséhez.

4. Kombinált kipufogóventilátorok: A kipufogóventilátorok kombinált egységként is kaphatók. Választhat a ventilátor-fény kombináció közül, ahol a kipufogóventilátor is megvilágítást biztosít, vagy a hőventilátor-fény kombináció közül, ahol a fűtést, a világítást és a szellőzőventilátort egyetlen készülékben kapja meg.

5. Külső, távoli elszívóventilátorok: Míg a legtöbb egyéb elszívóventilátor az otthonában van felszerelve, és kinyomja az elhasznált levegőt, a külső távirányítós ventilátorok az otthonon kívül vannak felszerelve, és kiszívják az elhasználódott beltéri levegőt ahelyett, hogy kinyomnák. Ezeknek a kipufogóventilátoroknak az a fő előnye, hogy bármilyen zajosak is, a zaj nagy része az otthonán kívül marad.

6. Konyhai elszívóventilátorok: Ezek a ventilátorok a páraelszívó belsejében találhatók a konyhai tűzhely fölé. Az ilyen ventilátorok nem csak segítenek megszabadítani konyháját az áporodott levegőtől, hanem segítenek a kellemetlen szagok kiszorításában és a páratartalom csökkentésében is.

Ez a többféle elszívóventilátor használható otthona teljes szellőztetésére, beleértve a fürdők, konyhák, szárító helyiségek időszakos helyi szellőzését; az egész ház folyamatos szellőztetése az egész otthonban, valamint a nehezen szellőző terek, például mászóterek, padlások és pincék kiürítésére.